04 FebHemligheten

Psykoanalytikern PHILIPPE GRIMBERTs bok Hemligheten från 2004 kom i svensk översättning på senhöstern 2010. Det är en barndomshistoria  som bygger på författarens egen uppväxt. Berättelsen utspelar sig Före, Under och Efter Andra Världskriget i Frankrike. Det är en mjukt berättad historia där vi får följa bokens ”jag” från tidig barndom och till ett plötsligt uppvaknande in i vuxenvärlden och en insikt om familjens historia vid femton års ålder.

Föräldrarna Tania och Maxime spelar en stor roll i berättelsen liksom en äldre kvinna vid namn ”Louise”. Denna kvinna blir ”nyckeln” till familjehistorien och till det som hela tiden funnits outtalat i relationen mellan föräldrarna och bokens jag.

Författarens långsamma avtäckande av familjens fasansfulla upplevelser gör att man som läsare gärna sträckläser utan paus. En spännande gåtfull historia och ett viktigt historiskt dokument. Boken är filmad http://www.imdb.com/title/tt0490234/ och översatt till många språk.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu