22 AugMannen på ön

Lennart Hagerfors bok ”Mannen på Ön” som gavs ut 2010 är en spännande djupdykning i Kongos koloniala historia.  Berättelsen utspelar sig i början av 1950-talet och behandlar en mytomspunnen händelse i landet.

Den stora Kongofloden som flyter genom landet är mycket bred och mycket strid, här och där finns det stora sandbankar och öformationer som alla är svåra att nå. Vid det    tillfälle då boken utspelar sig får en liten pojke – Matondo – syn på en Man ute på en av öarna.  Detta väcker stor förundran och tilldrar sig stort intresse från människor vida omkring. Mannen har drivit till ön efter att ett franskt fartyg lastat med pengar förlist under ett oväder. Fransmännens soldater under befäl av kapten Murat står handfallna inför den stora samling människor som samlas vid flodstranden.  Med ett mål i sikte Frihet – som det står någonstans i texten ”Mannen på Ön har fått oss att längta efter oss själva”.

Denne Murat som kommer från en gammal släkt med militära traditioner känner stark olust inför uppdraget och vill helst åka hem till Frankrike för att ägna sig åt något helt annat.

Murat har också haft en affär med sin ”hjälpreda” Kitoko som,  när händelsen med mannen på ön inträffar vänder sig från honom och mot sin landsman  ”Nlongi”, en framtida ledare.

I stadens skola leds undervisningen av flickor av ”Madame  Picot” som ägnar en stor del av tiden åt att analysera franska romaner  tillsammans med sina elever  – för tillfället studerar man Mauriacs ”Ormboet”.  

Händelsen med ”Mannen på Ön” får alla inblandade att omvärdera sina liv – ingenting  blir sig någonsin mer likt, varken för européerna eller för Kongoleserna själva. Det är en intressant skildring av kolonialväldets upplösning, men också en serie spännande  levnadsöden, där tradition  möter modernt tänkande i en rörelse framåt.

Hagerfors, Lennart.  Mannen på Ön.  Weyler, 2010.

One Response to “Mannen på ön”

  1. Leopold skriver:

    Fantastisk skildring av den sena kolonialismen!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu