18 JanWinter’s Bone/En helvetes vinter

Har precis läst Daniel Woodrells bok ”En helvetes vinter” – som också nyligen haft svensk premiär på biograferna http://www.moviezine.se/film/winters-bone.

Berättelsen utspelar sig i Ozarkbergen, Missouri http://ozarks.cr.usgs.gov/ozark_maps_data.htm - en plats som Gud glömde. Dalarna befolkas av  familjer som ligger i fejd med varandra sedan generationer tillbaka.  Berättelsen kretsar runt 16-åriga Rees Dolly som, efter att ha fått beskedet att pappan pantsatt huset och marken runtom, beger sig ut i trakten för att ta reda på var pappa  Jessup befinner sig.  Runtomkring henne är missären fullständig – mamman är långt borta i sin egen värld, förstörd av narkotika eller mentalsjuk?, de små bröderna behöver någon som tar hand om dem – det är mycket som vilar på Rees späda axlar. Människorna i trakten försörjer sig på knarktillverkning som de sedan säljer. Livet är hårt och ingen vill hjälpa Rees utom Gail, Rees gamla barndomsvän, en 16-årig tonårsmamma som lever i ett kärlekslöst förhållande  med barnets pappa i svärföräldrarnas husbil, och farbrodern ”Teardrop”.

Berättelsen är mycket stark, så stark att man värjer sig ibland. Men också väl värd att läsa.

Det finns också en klar intertextuell koppling till Tawny O’Dells böcker, bland annat Avvägar http://www.minabibliotek.se/default.aspx?id=101005

2 Responses to “Winter’s Bone/En helvetes vinter”

  1. Eva skriver:

    Filmen var otäck, men fruktansvärt bra. Se den! Kommer från NonstopEntertainment för övrigt, där Gustav är webredaktör. Här är länken: http://wintersbone.se/
    Trevlig blogg Annika!

  2. Jenny skriver:

    Filmen har ju fått jättebra recensioner också. Fem av fem både här och där… Kul med en bokblogg Annika. Jättebra att tipsa eleverna om.
    Heja heja!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu