22 Mar

Carolines arv

Enligt alla omdömen ”en riktig bladvändare” – Nja, historisk roman med fokus på ordet roman(tisk). Berättelsen fångar fint högreståndskvinnors utsatta situation för 120 år sedan. Det gällde att gifta sig ståndsmässigt och att veta sin plats. Många levde säkert ett helt liv liksom  instängda i en gyllene bur. Kontrasten blir tydlig när vi möter dagens moderna människor som ser på omgivningen med klar och öppen blick. De sentida kvinnliga släktingarna till ”Caroline” dras till den gåtfullhet som omger hennes rykte och den slutna personlighet som hon uppvisade gentemot sin familj och de resande som varje år kommer till byn.

Så visst man läser vidare för att ”få veta” hur allt hänger samman. Katherine Webbs berättelse är lite som att äta godis – sött och gott. Bra feelgood en regnig sommar- höstdag.

Katherine Webb / Carolines arv ; övers.  Annika Sundberg. – Första svenska upplaga 2013. – Historiska Media.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu