18 FebKaninhjärta

Christin Ljungqvists bok ”Kaninhjärta” är en läsvärd debutbok som gavs ut 2012.

Berättelsen rör sig kring ett tvillingpar –  Mary och Anne.  Till utseende är de väldigt lika – till och med namnen sitter nästan ihop  speciellt om man ropar högt – MaryAnne.

Till sättet  däremot är de som yin och yang – Mary är den utåtriktade, provocerande, utmanande och sökande killbesatta medan Anne är avvaktande närmast lite pryd.

Mary har allt sedan hon varit liten lätt fallit i sömn och inför ögonen av Anne då liksom blivit intagen av andra väsen, trätt in i hennes kropp och lånat hennes röst. Detta triggar igång fantasin – vem, vad frågar man sig?

Kaninhjärta

Omslag: Richard Schöldström & Fredrik Remnefalk.

I korthet handlar denna berättelse om tvillingarnas föräldrars separation, faderns flytt till Göteborg, Mary och Annes ”lån” av faderns lägenhet i Göteborg när denne ovetande om detta firar semester i Thailand med sin nya kärlek och om hur tvilllingarna blir ”uppraggade” av ett medium som tar sig an att söka efter en försvunnen femåring.

Varje kapitel inleds med en strof från musikgruppen Kents texter. Kent-associasioner förekommer även inne i texten vilket mycket väl understryker den ödesmätta stämningen.

Boken är mycket välskriven, spännande och tänkvärd. Samtidigt som det är en modern spökhistoria så är det också en bok om syskonskap, moderna familjer och relationer i allmänhet. En ung läsare kan säkert ta till sig flera av dessa ingredienser medan en äldre läsare kanske mer fastnar för det psykologiska spelet och den utveckling som huvudpersonerna genomgår i förhållande till varandra och till sin omgivning.

Christin Ljungqvist ;  Kaninhjärta. – Stockholm: Gilla Böcker, 2012.

 

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu