10 AprI tystnaden begravd

Tove Alsterdals nya bok ”I Tystnaden begravd” utspelar sig  i Tornedalen, i Karelen och i St Petersburg. Berättelsen är spännande, lärorik, väcker nyfikenhet och läslust. Dessutom är den välskriven.

Vad handlar den om?

Vi får följa journalisten Katrine Hedstrand som åkt till Stockholm från London för att besöka sin gamla mamma som ligger på sjukhus efter en stroke.  Katrine och hennes bror hittar ett brev från en mäklarfirma i Norrbotten i moderns lägenhet – ett högt pris är bjudet för ett hus vars existens de varit helt ovetande om. Katrine blir nyfiken och beger sig norrut mot moderns hemby ”Kivikangas”. En by som ligger inbäddad i snö och mörka hemligheter.

Ett mord har inträffat i Kivikangas  – mordet på den gamle skidkungen  Lars–Erkki Svanberg vilket gör att Katrine kommer till en bygd i chock.

Katrine hyr rum hos en familj och börjar ställa frågor om sin mamma och hennes familj. Det dröjer inte länge innan de pratsugna damerna ger henne de detaljer som hon frågar efter. Familjens historia går bakåt till 1930-talet och den vurm som ett antal svenskar hyste för den ryska revolutionen. Denna vurm fick många, framförallt norrbottningar att emigrera till Sovjetunionen.

Men vad är det för hemlighet som modern burit på så länge? Och vem vill köpa det fallfärdiga ”ruckel” som modern hela tiden hemlighållit? Och vad hände egentligen med de tre män som emigrerade till Sovjetunionen och varför återvände en av dem?

Katrine lyckas med journalistisk list att få den återvände av bröderna Björnfot –  ” Empo” att berätta.

Ett stycke svensk historia och familjekrönika i ett stycke kryddat med spänning.

Alsterdal, Tove  ”I tystnaden begravd”- Lind & Co, 2012.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu