21 JanEn gåtfull vänskap

Yoko Ogawas http://www.manasianliteraryprize.org/yoko-ogawa/ till svenska nyligen utgivna lilla bok ”En gåtfull vänskap” är en bok som  i sig blivit till just en trevlig bekantskap.

 Berättelsen handlar om en ung kvinna som får anställning som hushållerska hos en matematikprofessor. Denne man fick en hjärnskada för 35 år sedan i samband med en olycka. Skadan yttrar sig så,  att professorns minne inte fungerar längre än 80 minuter.  Kvinnans och professorns första möte börjar något ovanligt med en fråga från professorn till kvinnan om vilket skonummer hon har. När hon svarar ”24″ säger professorn ungefär som så att åh, det är fakulteten av 4! Trots detta något ovanliga första möte så inleds en varm vänskap mellan dessa två. När det också kommer fram att kvinnan har en tio-årig son, kallad ”Roten” av professorn, så stärks denna ytterligare.  Professorn lotsar varligt såväl kvinnan som hennes son in  i matematikens värld. Det vimlar av primtal, triangeltal och annat smått och gott i berättelsen. Trots alla siffror och matematiska förklaringar så blir inte berättelsen tung eller ointressant, snarare tvärtom. Som extra krydda och förstärkning av gemenskapen visar det sig att professorn är en hängiven baseboll fantast, vilket också ”Roten” är.

En annorlunda men mycket läsvärd berättelse fint översatt från japanska av Vibeke Emond. Berättelsen är  filmad i Japan http://hakase-movie.com/.

Yoko Ogawa: En gåtfull vänskap. 2011.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu