10 FebFyra spänningsromaner. Rov ; Gengångare ; Geim ; Mord i högre skolan

Nu har jag läst fyraromaner på raken med hög spänningsfaktor

Bok bild

Och GEIM av Anders de La Motte vars omslag inte ville fastna på denna sida och

Mord i högre skolan av

John Le Carré

J Boltons bok ”Rov” utspelar sig på Shetlandsöarna. I boken blandas den vilda naturens påverkan på människorna, de historiska myterna  och det karga landskapet som bildar en kuliss med stark dragningskraft.

Vi får följa huvudpersonen Tora Hamiltons vandring från det att hon upptäcker ett kvinnolik i svepning begravd på ängen utanför sitt och makens nyinköpta hus på ön Unst över dagliga konfrontationer på den nya arbetsplatsen Förlossningskliniken, mystiska händelser, keltisk magi fram till den dag då hon nästan misster livet – en spännande och annorlunda berättelse som man inte gärna lägger ifrån sig i första taget.

Nesbøs Gengångare är en thriller/deckare som utspelar sig i en helt annan miljö – bland Oslos bakgator och nedknarkade ungdomar. Harry Hole dyker upp  som nybliven nykter alkoholist, solbränd och vältränad för att undsätta sonen till sitt ex som sitter anhållen för mord. Harry Hole luktar sig snart till att det pågår konstiga saker i knarkarvärlden, saker utöver det vanliga i knarkarkretsar med smuggling, loosers och drogsug. Drogen ”Fiolin” – starkt beroendeframkallande – har dykt upp på marknaden – varifrån kommer detta, vem ligger bakom? 560 sidor flyger snabbt iväg – det är bra spänning för stunden men stannar förmodligen inte kvar så värst lång tid.

Geim av Anders de La Motte – en bok som jag missade helt när den gavs ut för några år sedan. Även denna är spännande, lättläst, ja en riktig bladvändare. Den handlar om ”loosern” HP som hittar en snygg mobiltelefon på pendeltåget vilken han snabbt tillskansar sig. Nu är det emellertid så att den telefonen är avsedd att användas av HP. Det kommer upp meddelanden på displayen, små order om att utföra än det ena  än det andra – mot betalning förstås. Det kan till exempel handla om att utföra sabotage på personers bilar, ta sig in i byggnader och stoppa verksamheten . Parallellt medan detta pågår får vi stifta bekantskap med HP:s syster Rebecca som arbetar som polis. Hon har också ett och annat i bagaget som tynger henne men lockar läsarens nyfikenhet. Vad handlar det hela om egentligen, stor världsomspännande konspiration, lek eller vad? Ja, det får du veta om du läser boken vilket verkligen går snabbt – här  fastnar man inte i detaljer utan läser på för att få veta hur det egentligen hänger ihop…

Sist men inte minst så har jag roat mig med att under mina bilresot till och från jobbet lyssna till en cd-inspelning av John Le Carrés ”Mord i högre skolan” inläst av Thomas Bolme.

Detta är en traditionell ”slutna rummet gåta” i Brittisk skolmiljö utgiven 1962 med George Smiley, himself som ställföreträsdande ”Hercule Poirot”.

Vilka fantastiska personbeskrivningar och vilken stilistisk briljans – det är en sann njutning att lyssna till detta.

 Delar av texten borde även kunna användas av svensklärare som exempel på hur man kan frammana en karaktär med ord till exempel när man talar om litterär gestaltning eller skrivande i största allmänhet.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu