17 MayDen okända hustrun

Den danske författaren Leif  Davidsen skrev denna thriller för några år sedan, 2007 kom  boken  i svensk översättning. Den tog mig med storm när jag för några veckor sedan lånade hem ett exemplar som jag tydligen missat att läsa när den köptes in.

Berättelsen handlar om affärsmannen  Marcus och hans ryskfödda hustru Nathalie.

De lever sedan många år i ett bekymmersfritt och lyckligt äktenskap. En dag föreslår hustrun att de skall göra en flodresa  i Ryssland.  När Nathalie försvinner utan att lämna några spår efter sig byts den trevliga starten till en mardröm för Marcus. I ren desperation hoppar Marcus av flodbåten och tar in på ett hotell i den lilla stad där båten senast ankrade. Där möts han av den korrumperade polisen som med hot och våld tilltvingar sig Marcus tillhörigheter. Utan pengar flyr Marcus så ut i den lilla staden där faror lurar runt varje gathörn. Marcus blir också vittne till hur en Rysk man blir slagen och hotad av ett gäng muskestarka herrar  Marcus går emellan och lyckas skrämma dessa på flykt. Som tack får han ett visitkort och en uppmaning om att ta kontakt om det någonsin skulle uppstå problem.

En liten pojke slår följe med honom, han biter sig envist fast vid Marcus sida och visar sig sedan vara en liten gatpojke som under den hårda ytan söker en vuxen som man kan lita på – en moderna Sancho Pancha.

Sasha, Alexander, som pojken heter blir oväderlig för Marcus i sin jakt efter spår av Nathalie. Denna jakt för de två kompanjonerna till Moskva.  När den danska ambassaden vänder Marcus ryggen så återstår  som sista hopp den ryske man som Marcus räddade från att bli misshandlad till döds.

Denne man är mycket rik och mycket mäktig och ställer alla resurser som står till buds för att hjälpa Marcus i sitt sökande efter Nathalie.

Så småningom nystas hela historien om Nathalies bakgrund upp – den Nathalie som Marcus inte hade en aning om. Det blir en spännande resa genom den ryska historien fylld av våld, etniska motsättningar men också små människor som oförskyllt blir offer i det politiska spelet.

En spännande och gripande historia väl värd att läsa. Jag kan också rekommendera  Davidsens bok Paparazzons heder som utspelar sig i Spanien /Baskien.

Davidsen, Leif   Den okända hustrun.  Norstedts, 2007.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu