27 AprCirkeln

Engelsfors, Bergslagen, magi, månskensnätter, häxor OCH helt vanliga tonåringar i 2010-talets Sverige.

Där har Ni ingredienserna till den omskrivna romanen ”Cirkeln” som  gavs ut nu i april månad.

Har man läst Harry Potter, De fem utvalda (Horowitz) och Magnus Nordins böcker så ler man igenkännande, men ändå inte.

Detta är en skickligt skriven berättelse om ungdomar i en helt vanlig gymnasieskola någonstans i Sverige. Vi möter Linnéa, det tuffa maskrosbarnet, Minoo, akademikerdottern med toppbetyg, Anna-Karin, den jordnära mobbade flickan från landet, Vanessa – partytjejen – som inte riktigt funnit sin plats i tillvaron än, Rebecka – med ätstörningar, Ida – skolans ”leading-lady” och Elias – prästson med dragning till droger.

Här finns också Max – den snygge unge matteläraren,  rektor Adriana och vaktmästaren  Nicolaus.

Enligt en urgammal profetia skall det finnas en utvald i just Engelsfors som är kallad att rädda världen mot ondskans demoner. Vi får möta inte bara en utan sju ungdomar som alla har blivit kallade – tyvärr är de omgivna av demonernas onda ”tjänare” som med alla medel försöker förgöra de sju.

Elias blir den förste att falla offer, tätt följd av Rebecka. Spänningen stiger när demonerna gör utfall mot först Minoo och sedan Anna-Karin.

 De är däremot för starka för demonerna vilka tvingas släppa  taget – den här gången. Under tiden får de gå i ”lära” hos rektorn som styrs av ”Rådet” vilket står den goda makten nära.

De kvarvarande fem får alla försöka hitta sina gåvor – de är alla häxor, försedda med egenskaper som i rätt händer kan göra mycket gott. Cirklar och magiska kraftfält spelar här en stor roll.

Strandberg, Mats.

Bergmark Elfgren, Sara            Cirkeln.              Rabén&Sjögren, 2011.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu