05 AprDrakens år

Thomas Kangers nya thriller som presenterades för någon månad sedan är en välskriven mycket spännande historia.

Författaren lyckas på ett skickligt sätt binda samman två till synes fristående händelser till en uppgörelse om de djupa spår som krig sätter i människors själar.

När den ansedde advokaten Auster  Foggs son, Justin, dödas i Afghanistan lämnar han allt och ger sig ut i världen för att reda ut saker som inträffade i hans ungdom. Fogg deltog inte i Vietnamkriget som så många andra i hans generation gjorde och som numera är verksamma inom så vitt skilda områden som politik, företagsledning eller innehar  andra viktiga samhällsledande funktioner.

Parallellt med detta skjuts en väktare ihjäl på en parkeringsplats i Västerås.  Detta får kriminalinspektör Elina Wiik och hennes medhjälpare att starta en utredning. Tillvägagångssättet i detta mordfall visar sig likna ett fall som inträffat i Jämtland för en tid sedan och som aldrig klarats  upp.

I ett snabbt tempo får vi följa Auster Fogg och Foggs tidigare arbetsgivare, vapen tillverkaren Protection Dynamics som använder alla medel för att oskadliggöra  Fogg innan Fogg hinner sätta in stöten mot Protection Dynamics.  Att stora pengar och viktiga personer är brickor i spelet visar sig med omedelbar tydlighet när den ena nyckelpersonen efter den andra faller offer för en lejd mördares hand.  På sin jakt efter sanningen förs vi slutligen till Vietnam där denna historia delvis har sin upprinnelse och till ett krig som satt djupa spår i många människors liv.

Man har inte tråkigt i sällskap med Kangers personer, det är inte fråga om världslitteratur men bra underhållning.

Kanger, Thomas . Drakens år.  Norstedts, 2011.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu