10 MarFlaskposten från P

Den danske författaren Jussi Adler-Olsen belönades förra året med  Glasnyckeln http://bit.ly/hoVgfC. Flaskpost från P  är en spännande relativt traditionell polisroman med drag av brittiska mästare på området som till exempel Lesley Horton.

En bortglömd flaskpost som återfinns på en skotsk polisstation hamnar hos den danske kriminalinspektören Carl Mörck och hans assistent Assad eftersom meddelandet som ligger i flaskan är skrivet på danska. I skottland har man bemödat sig med att försöka tyda meddelandet,  men tiden och vattnet har förstört  mycket. Klart är dock att detta är ett rop på hjälp från två barn som förts bort från sitt hem – men vilka är de? Polisen har inga saknade som stämmer in i denna profil. Till saken hör också att texten är skriven med blod…

Poliserna lägger pussel och av alla fragment växer bilden av en kedja av liknande händelser fram. Är det en och samma person som iscensatt dessa kidnappningar frågar man sig? Eller en liga?  Adler-Olsen har god människokännedom och har lyckas ganska väl med  sitt porträtt av kallhamrad ondska jämsides med porträtt av ganska vanliga människor. Spänningen hålls vid liv ända till sista sidan.

Adler-Olsen, Jussi  Flaskpost från P. Bra Böcker, 2011.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu