19 FebDöden på en blek häst

Amanda Hellbergs roman ”Döden på en blek häst” som gavs ut nu i januari 2011 börjar som en riktig rysare -  med tät dimma, en mörk marknadsplats och blänkande knivar… Geografiskt befinner vi oss i Brighton respektive Oxford. Brighton, eftersom huvudpersonen Maja Grås mamma Birgitta  är den som mördas i Brighton och Oxford är den plats dit Maja söker sig för att studera vid konstakademin -The Mary Magdalene- institute. Maja vill utbilda sig till bilderboksillustratör .

När Maja var 10 år försvann hennes mamma utan att någonsin höra av sig mer till familjen.  Efter alla år utan ett ljud har Maja kontaktats av polisen i Brighton för att delge henne det tragiska dödsbeskedet. Majas ärende i England är således inte enbart utbildning utan kommer också att bli en resa i mammans efterlämnade spår och kan förhoppningsvis  ge Maja ett svar på frågan varför mamman lämnade henne och vilket liv som hon levt därefter. En kriminalinspektör King kommer att spela en viktig roll i hennes sökande eftersom han är den som leder mordutredningen.

Väl framme vid akademin blir Maja tilldelad ett dubbelrum som hon skall dela med en flicka i samma ålder vid namn Nikita. Maja och Nikita bor i rum 45  i elevhemmet ”Mill Creek Manor” . Ett ställe omvälvt av rykten om bland annat spökerier och tragiska dödsfall. Det första som slår Maja när hon kommer in i rummet är doften, den av liljekonvalj, visserligen svag, men ändå… Till saken hör att Majas mamma Birgitta alltid använde sådan parfym. Redan första natten i detta rum börjar Maja se tecken och höra lite oförklarliga saker. Är Maja synsk? Var mamma Birgitta också det? Och vart har rum nummer 46 – det sägenomspunna – tagit vägen i ”Mill Creek Manor”? Och vilken roll spelar professor Chesterfield och hans eteriska dotter Arabella i detta drama? Berättelsen vindlar sig fram likt en slingrande bergsväg i  Marocko, bakom varje kurva kan vad som helst lura. Vem är boven i berättelsen? Ashley den justa kompisen i elevhemmet, Jack den trumpne, begåvade men ganska attraktiva konstnärssjälen. En lättsam och underhållande bok att ta till när man vill skingra tankarna – ett gott hantverk med mycket bra miljöbeskrivningar och personporträtt.

Amanda Hellberg ”Döden på en blek häst” Forum, 2011.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu