21 SepInbjudan till de våghalsiga

Detta är en märklig liten roman skriven av den unga tyska/schweiziska  författardebutanten  ”Dorothee Elmiger”.

Ramberättelsen handlar om två systrar som ärvt ett stycke mark i ett gammalt gruvdistrikt somödelagts av brand i stollgångarna. Systrarna är döttrar till den före detta polismästaren Stein och hans hustru Rosa.  Systrarna letar under berättelsens gång efter en gömd flod ”Buenaventura” Den ena av systrarna letar och läser information i böcker medan den andra vandrar omkring ute i landskapet på jakt efter spår av den dolda floden.

Berättelsen är skriven på ett melodiskt, poetiskt språk där sakprosa blandas med högstämda lyriska avsnitt. Associationsflödet löper fritt. Funderade länge på vilken text som denna påminner om men kan i nuläget inte sätta fingret på det – det kanske poppar upp en dag – verkar faktiskt vagt bekannt.

Inte oäven läsning.

Elmiger, Dorothee.  Inbjudan till de våghalsiga. Stockholm, Kabusa böcker, 2011. översättning Annika Ruth Persson.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu