08 AugBeirut, jag älskar dig

Nöjesläsning i all ära men i egenskap av bibliotekarie är det ibland svårt att inte läsa för jobbet även om det är sommar och semester. Zena El Khalils ”Beirut, jag älskar dig”  - var tänkt att bli nyttoläsning. en nyttoläsning som växte och blev till en fantastisk resa till Libanon, till New York och 9/11, åter till Libanon och krig och åter krig.

 Men framförallt är det en säkert berättad historia om två tvillingsjälar som finner varandra – de vandrar genom kulregn står enade mot våldet och finner en glädje i allt eleände. Boken visar att det går att vara tonåring och ung kvinna också i ett sargat land. På köpet får man en historielektion om Mellanösterns blodiga historia.

Denna bok ger associationer hos mig till en annan bok som jag läste för något år sedan -   Mohammed Hanifs , Mangon som sprängdes. Förutom att vara en intressant berättelse, får man även här  ett stycke nutidshistoria denna gång om Pakistan på köpet.

El Khalil, Zena :  Beirut, jag älskar dig   Ordfront, 2010.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu